Wat zijn schone stoffen?
Mooi, duurzaam en van hoge kwaliteit
Oeko-Tex Standard 100
Oeko-Tex is een kwaliteitsstandaard die wordt toegepast op alles soorten stoffen en kleding. De focus ligt hierbij op veiligheid voor de eindgebruiker. Met het Oeko-Tex Standard 100 certificaat weet je zeker dat jouw stof vrij is van schadelijke stoffen en je de stof veilig op de huid kunt dragen. Klasse 1 is zelfs gegarandeerd veilig voor de babyhuid. Oeko-Tex zegt niets over het productieproces. Dit betekent dat ook synthetische vezels zoals polyester en elastaan die vrij zijn van schadelijke stoffen het certificaat krijgen. Synthetische vezels worden gemaakt uit aardolie en aardgas, dezelfde grondstoffen die voor plastic worden gebruikt. Schone Stoffen probeert deze vezels zo min mogelijk te selecteren, omdat het productieproces vervuilend is en bij elke wasbeurt kleine microdeeltjes plastic vrij komen. Dit draagt bij aan de plastic soep en is ongezond voor mens en dier. Onze stretch stoffen bevatten daarom nooit meer dan 5% elastaan. Wij vinden Oeko-Tex Standard 100 met name een goed certificaat voor stoffen zoals linnen, wat van zichzelf al een duurzame stof is. Bij linnen is het daarom vooral van belang te letten op de chemicaliën die nodig zijn om de stof te kleuren.
Global Organic Textile Standard
Stoffen van natuurlijke vezels zijn in eerste instantie een goede keuze: linnen, katoen en wol. Het zijn natuurlijke stoffen met prettige eigenschappen: linnen draagt luchtig, katoen is ontzettend veelzijdig en wol is slijtvast en zelfreinigend. Met uitzondering van linnen, kleven er ook nadelen aan katoen en wol, namelijk het gebruik van chemicaliën tijdens het productieproces. In de katoenteelt worden chemicaliën gebruikt om te voorkomen dat de oogst mislukt en bij wol om parasieten en schimmels te doden. Al deze chemicaliën zijn slecht voor het milieu en voor de mensen die ermee werken. Daarbij is voor de verwerking van ruwe katoen en wol naar mooi gekleurde stoffen erg veel water nodig. Het certificaat GOTS (Global Organic Textile Standard) is een goed bewijs om er zeker van te zijn dat jouw katoen en wol biologisch zijn geproduceerd. GOTS beoordeelt het hele productieproces: het gebruik van water en chemicaliën alsook de mensen die meewerken aan het telen, plukken, weven, verven en vervoeren van de stoffen.
Schone Stoffen ziet GOTS als het beste certficiaat voor biologische stoffen van natuurlijke vezels. Wij zijn echter zelf geen gecertificeerde schakel in de GOTS keten.
EcoVero™
Wij houden van viscose: het is zacht, soepel en draagt heerlijk. Helaas is de productie ervan ontzettend vervuilend, omdat er veel chemicaliën gebruikt worden. Het certificaat EcoVero™ wordt enkel aan viscose gegeven die is geproduceerd op een biologisch afbreekbare en duurzame manier. De focus ligt hierbij op duurzaam bosbeheer en het tegengaan van droogte. Dit betekent dat de houtvezels waarvan de viscose gemaakt wordt, alleen afkomstig is van restmaterialen (houtsnippers) van bossen die FSC™ zijn gecertificeerd. De manier waarop de houtsnippers vervolgens worden verwerkt, vergt 50% minder water en zorgt voor 50% minder uitstoot van schadelijke stoffen dan bij de productie van gewone viscose. Schone Stoffen koopt daarom het liefste EcoVero™ viscose in.
Tencel™
Lyocell is een stof die lijkt op viscose, maar veel minder kreukt. Het is gemaakt van cellulose afkomstig van eucalyptusbomen. Helaas moeten er veel chemicaliën gebruikt worden om de cellulose te bewerken tot draden. Lyocell is dus erg vervuilend. Gelukkig is het de Oostenrijkse fabrikant Lenzing™ gelukt een gesloten systeem te creëren waarin het water en de oplosmiddelen die nodig zijn voor de productie van lyocell worden opgevangen en hergebruikt. Daarbij wordt het hout gewonnen op gronden in Zuid-Afrika waar de bodemkwaliteit laag is en landbouw niet mogelijk. Eucalyptusbomen kunnen daar echter wel groeien. Deze bossen worden duurzaam beheerd en het hout dat gebruikt wordt door Lenzing heeft dus ook het FSC-keurmerk. Schone Stoffen biedt enkel lyocell aan dat Tencel™ genoemd mag worden.
Heb je vragen?